Галерия

Контакти

АТAНAС ПЪЧКОВ

управител на мебелна фабрика „ПЪЧКОВ“

„Разочарованието от лошото качество остава дълго след радостта от ниската цена.“

 

Визитна картичка

Име на фирмата: „Пъчков“ ЕООД

Адрес: обл. Бургас, с. Дебелт, производствена база

Година на основаване: 2007

Регистрирани търговски марки: Мебелна фабрика „Пъчков“

Персонал: общо 15, от които технолози 1, конструктори 1, дизайнери 1, заети в производството 10, други 2 Производствена база: 6 декара производствена база, 2 декара застроена производствена площ и 500 кв. м складови площи. Машинният парк включва кантиращи машини, разкроечни циркуляри, CNC рутер, CNC пробивна машина, бояджийска камера, полуавтоматични фрези, шлайфове и други.

Членство: БКДМП, БРТПП

Атанас Тодоров Пъчков е второ поколение в мебелната фирма. Завършва средното си образование в бургаската Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Колю Фичето“, а висшето си образование – в Университета за национално и световно стопанство в София.

Г-н Пъчков, образованието ви е малко встрани от това, с което се занимавате понастоящем. А.П.: Да, така е. Но за да управляваш успешно един бизнес, ти трябват много повече знания и умения от това само да разбираш неговата същност. Обичам постоянството, развитието и усъвършенстването, старая се и обкръжението ми да бъде от хора със сходни интереси. За мен работата е едно предизвикателство, към което трябва да се подхожда и с доза забава, за да бъде наистина лека, приятна и успешна.

Разкажете ни за началото на бизнеса си. Как започна всичко? А.П.: Бих казал – бизнеса ни, защото аз не съм неговият основател, а съм второ поколение. През 2007 г. баща ми Тодор Пенчев Пъчков стартира бизнеса, който за 2 години достига значителни размери и бележи много силен ръст, но както всички знаем, дойде 2009 г. и икономическата криза, която доведе до свиване на пазара и намалено търсене на предлаганата от нас продукция. Въпреки това успяхме да се задържим и да продължим, макар и с по-бавни темпове, нашето развитие. През 2014 г., след края на следването ми в София, се прибрах в Бургас и започнах по-активното си участие в бизнеса. Започнал съм работа от най-ниското ниво, като съм преминал през всички длъжности на нашата фирма. Знам как работи и как функционира целият ни бизнес. През 2015 г. закупихме нова база, участвахме и спечелихме няколко европрограми, които допълнително ни дадоха тласък, постоянно обновяваме нашия машинен парк и развиваме потенциала на екипа ни.

Кои са ценностите, от които се ръководите в работата си? А.П.: На пазара сме вече 13 години. Това, което ни е крепяло, също ни прави уникални като компания. Споделяме набор от ценности, които са определящи за ефективността и развитието на фирмата ни. Тези ценности ръководят всяко наше действие и формират общата рамка за начина, по който взаимодействаме с нашите партньори и доставчици, начина, по който обслужваме клиентите си и средата, в която работим. Ето някои от нашите ценности: – Коректност преди всичко – Спазване на ангажиментите – Стремеж към съвършенство – Да работим с удоволствие – Да бъдем иновативни

Кои са вашите основни клиенти и пазари? Как достигате до тях? А.П.: Ако мога да се изразя с едно изречение, то ще бъде: Ние разбиваме всички стереотипи за работа на малките фирми. Работим с няколко от най-големите търговски вериги в страната. В техните магазини може да откриете наши мебели, добре позиционирани и красиво аранжирани. Имаме корпоративни клиенти, с които изпълняваме мащабни проекти като офис сгради, болници и други. В партньорски отношения сме с фирма, занимаваща се с производство на мебели от метал и в повечето им поръчки присъстват мебели от фурнирован и лакиран МДФ, съответно ние ги произвеждаме за тях, но по-интересното е, че цялата продукция се изнася за Америка, така че наши мебели има дори и в Маями, Флорида. Участваме като подизпълнители в доста обществени поръчки. Обзавеждаме магазините на най-голямата верига за осветителни тела в България. За съжаление все още 90% от нашата продукция е за българския пазар, но сме в преговори с чуждестранни партньори, което вещае за близкото бъдеще това да се промени благодарение на членството ни в Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост.

Как оценявате конкуренцията? Кои са преимуществата на вашата компания пред конкурентите ви? А.П.: Конкуренцията е огромна, продукцията от мебели на български и чуждестранни фирми е заляла пазара, но това е нормално за днешния модел. За нас тя е нещо градивно и ни помага да се учим и развиваме. Работа има за всеки, стига да иска да я открие. Чувал съм много пъти оплаквания и други подобни, колко било зле и нямало работа!!! Да, няма, но само за тези, които не я търсят. Ние постоянно търсим нови пазари, нови клиенти и възможности, не чакаме клиента да ни открие, заели сме се предварително с тази мисия. За нас няма нещо, което да не може да бъде изпълнено.

Вие изпълнявате поръчки за обзавеждане на домове и обществени пространства по индивидуален проект. Мислили ли сте и за серийно производство? А.П.: Тук ни уцелихте точно, да не би да имате някаква вътрешна информация? В момента с част от екипа ни работим по точно такъв проект и сме почти готови, така че до края на лятото ще може да откриете наши продукти из цялата страна. Ще се целим в средният клас мебели, не искаме да сваляме много качеството, тъй като и не можем да се мерим с мощностите на големите заводи. Има един сегмент от клиенти, които търсят сравнително добро качество на прилична цена и ако могат да го вземат веднага, искаме да задоволим точно този тип. Така за две седмици ще получават много качествени и дизайнерски мебели.

В настоящата ситуация на световна пандемия онлайн търговията става актуално решение. Каква е вашата нагласа? А.П.: Ние до този момент продаваме сравнително добре, много от частните ни клиенти ни откриват чрез фейсбук страницата ни, която е изключително активна. Имаме сайт, който е чисто информационен, но сега, с пускането на серийната ни линия, планираме да стартираме и онлайн магазин. Винаги може да бъде по-добре и да получаваме повече, затова продължаваме да развиваме нашия онлайн пазар.

Как се отразиха ограниченията, свързани с пандемията на COVID-19, на бизнеса ви? А.П.: За щастие позитивно. Успяхме да довършим някои много стари поръчки. Редуцирахме излишните разходи. Сега мисля, че ще успеем да разширим екипа ни с нови кадри, защото, както всички знаем, това беше болна тема на всеки бизнес преди тази криза. Благодарение на свиването на по-голяма част от фирмите в бранша много квалифицирани хора остават без работа, а ние ще се възползваме от това. Няма да можем да се възползваме от мерките, които правителството предлага за подпомагане на бизнеса, тъй като искат 20% спад в приходите, а ние бележим 20% ръст спрямо предходната година. Също така спряха финансирането на мярка, по която имахме подготвен проект и бяхме на етап подаване на проектното предложение, но, за съжаление, към момента парите са пренасочени за COVID-19. Не знам дали сте запознати, но в китайския език символът на думата за криза е съставен от два знака, означаващи „опасност“ и „възможност“. Лично аз търся доброто и позитивното във всяка ситуация, затова мисля, че ние ще извлечем максимално ползите от случващото се и то ще ни тласне напред и нагоре.

В какви посоки виждате потенциал за развитие на вашата фирма? А.П.: Ние смятаме, че най-доброто и правилно решение за развитието на фирмата ни е директен експорт. Точно затова се опитваме да влезем в контакт с колкото се може повече нови клиенти от Западна Eвропа. Това ще окаже дълготрайно и благоприятно влияние върху развитието на фирмата. Също така залагаме на инвестициите в нови машини, разширяване на производствената база и нещото, което много бизнеси подценяват – складовите помещения. За да си експортно ориентиран бизнес, това е стратегически важен фактор.

За момента вашите клиенти са основно в България. Какви мебели харесва и търси българинът? А.П.: Българинът търси всякакви мебели, като под този знаменател слагам ценовия клас, дизайна и качеството. Много е популярно твърдението, че в България няма средна класа, че българите са или супер богати, или супер бедни. Моят опит показва съвсем друго: има и от трите категории хора, затова има и толкова разнообразно предлагане. Нека погледнем нещата под малко по-различен ъгъл. Ние лично сме изпълнявали суперскъпи дизайнерски проекти на много заможни клиенти. С най-голям процентен дял са ни поръчките на мебели от среден ценови клас. Нискобюджетните ни проекти са основно за хотели, летни вили и прочие, но в същото време, както всички виждаме, лидерите на пазара са основно съсредоточени в производството на много нисък клас мебели. Ако можем да направим някакво заключение, то би било, че за всички има работа и съответно – за всички има клиенти.

Какви са основните проблеми, които срещате най-често в работата си? Например имате ли проблем с набирането на квалифицирани кадри? А.П.: С риск, че се повтарям, да, най-големият проблем са кадрите. Това, което ме натъжава, е, че не срещаш никаква подкрепа от държавата, а това е важно за малкия бизнес. Нашата икономика е млада, много малко са фирмите с повече от 30-годишна история, а за да може да се наложат на външни пазари, им трябва подкрепа на държавно ниво. Има страшно много нахъсани, иновативни, предприемчиви млади хора, на които, ако малко им се помогне, ще останат в държавата ни и ще развият своята идея тук, в България. Всеки бизнес среща трудности, само тези, които нищо не правят, нямат проблеми. Ние не обичаме да се оплакваме, затова най-вероятно сме все още на пазара и се развиваме. Изказваме огромни благодарности и сме много щастливи, че имаме така добре структурирана и работеща БКДМП, която помага изключително много на бранша.

Бихте ли споделили какви са вашите планове за близкото и по далечното бъдеще? А.П.: До края на тази година очакваме да са пристигнали още две чисто нови машини, да обогатим знанията на сегашния ни екип, да привлечем нови кадри и да наложим новия ни сериен бранд. До 5 години плануваме да сме построили нова производствена база с административна сграда, складови площи и да сме пуснали напълно автоматизирана линия за мебели. Имаме много интересни и смели проекти, които вярвам, че ще реализираме. Работим по външните ни пазари изключително усилено, затова залагаме до 5 години те да държат основния дял от реализирането на нашата продукция. Искаме да създадем фирма, която ще прослави страната ни по целият свят.