Галерия

Контакти

10 идеи за вашата кухня

Десетилетия наред кухнята е била помещение, функциите на което са се изчерпвали основно до приготвянето на храна и миенето на мръсни съдове.

За щастие съвременната кухня има съвсем различна роля и отдавна се е превърнала във фокусна точка на модерните жилища. Затова и новите тенденции в проектирането ѝ предизвикват изключителен интерес сред всички, на които им предстои ремонт или цялостно обзавеждане на кухнята.

Технологии и креативност, иновативни материали, странни колаборации на цветове и форми, метални покрития, сдвоени “острови”, непрекъснат “диалог” между кухнята и дневната. Това са само част от тенденциите, които ще властват при обзавеждането на кухните през 2021 година.

1. Меки цветове срещу ярките и тъмни тонове

Модните цветове за тази година при кухните са меките, светлите цветове, които внасят допълнителен чар в помещенията. Напред излизат отново бялото, сивото, бежовото, земните цветове и градинско зеленото, които изглеждат семпли, без да са скучни.

Ако пък търсите повече драматизъм и еклектика, можете да съчетаете меките и земни цветове на плочките, стените и плотовете с тъмни шкафове и рафтове. Тъмните или да го кажем направо черните кухненски мебели продължават да са на мода. Само внимавайте да не прекалите с драматизма.

2. Металите и металните покрития са навсякъде

Искате ли да сте в тренда, заложете на металните покрития. За 2021 г. фокусът е върху бронза и розовото злато, а веднага след тях идват месингът, медта и стоманата. Не се страхувайте да експериментирате. Заложете на големи мивки от розово злато, съчетайте ги с повърхности с по-приглушени цветове като сиво, гълъбово, горско зелено или кафяво и завършете визията с кранове от бронз или месинг.

3. Мраморът детронира кварца

Кварцът все още заема важно място сред най-предпочитаните материали за кухненските плотове от висок клас, но мраморът стремглаво щурмува класациите и навлиза все по-бързо при обзавеждането за кухня за тази година. Като материал мраморът е изключително устойчив, синоним е на лукс от висок клас и не на последно място е нещо, което никога не излиза напълно от модните тенденции. Комбинирайте мраморни плотове с ясно изразени естествени жилки с полирани повърхности, метали и дървесина и ще имате стилна, изискана и луксозна кухня.

4. Двойните “острови” оптимизират кухнята

Вдъхновени от откритите тавански пространства в Ню Йорк, двойните “острови” набраха популярност през миналата година, за да се превърнат във фокусната точка при обзавеждането за кухня през 2021. Идеята на дизайнерите е да се постигне пълна оптимизация на пространството, обединявайки в един – единствен елемент различни функции: маса, работен плот, мивка, рафт за съхранение и други.

5. По-малко шкафове – повече простота

Премахването на горните кухненски шкафове се превърна в нарастваща тенденция през последните години, тъй като се отваря визуално пространство, което прави помещението по-голямо и светло. Тази тенденция се запазва и през 2021 година, като новото е, че ако не искате съвсем да се откажете от шкафовете можете да ги замените с открити рафтове или с остъклени шкафове, които да превърнете във фокусна точка на кухнята.

6. Керамичните подови настилки изместват ламината

Доскоро първенец при избора на подова настилка за кухнята, ламинатът отстъпва с една позиция на керамичните плочки. Тези подови покрития са все по-предпочитани заради по-бързото и лесно почистване и по-ниската поддръжка. А най-хубавото е, че се предлагат в широка гама от размери и цветове и могат да бъдат проектирани така, че да наподобяват различни видове материали, включително естествен камък или любимия ви ламинат.

7. Зонирането излиза на преден план

Доскоро популярният отворен план също дава малка крачка назад, за да направи място на нова тенденция, а именно на зонирането. През 2021 при обзавеждането за кухня дизайнерите запазват усещането за простор на отворените планове, като просто добавят стенни колони, шкафове или растения, с които елегантно разделят жилищното пространство на отделни зони или кътчета.

8. Успокояващи цветове на стените

Според топ дизайнерите едни от най-актуалните за 2021 година цветове за стени на кухнята ще бъдат всички нюанси на тъмно розовото, нежно сивото, градинско зеленото. Съчетайте нежните цветни нюанси на стените с тъмни мебели и ще имате стилна и модерна кухня.

9. “Рибената кост” при плочките отново е на мода

Класическите форми, продълговатите и плочките тип “метро” и все още са популярни, като разликата е в тяхното поставяне. Искате ли да сте в тренда, поставете плочките в стил “рибена кост”.

10. Осветлението от дневната влиза в кухните

Въпреки че използването на прожектори и висящи над масата полилеи все още са ключови за кухнята, лека-полека навлизат тенденции, които залагат на осветление с по-креативен и разчупен дизайн, присъщ по-скоро за дневната.

https://www.10te.bg/art/10-top-tendencii-v-obzavezhdaneto-za-kuhnya-prez-2021-godina/